Domácí šalvějový sirup

Šalvěj lékařská - bylina bohů a velmi silný antioxidant. Sirup z ní je mňamózní, tak neváhejte a udělejte si ho :-) Uvidíte, že v zimním čase budete rádi, že ho máte v lednici.

Budete potřebovat:

  • 50g čerstvých šalvějových lístků
  • 200g cukru krystal ( může být i třtinový cukr )
  • 250ml převařené horké vody
  • 1 kávová lžička kyseliny citrónové

Postup:

Lístky čerstvé šalvěje nasekáme nadrobno a namočíme do převařené horké vody, ve které jsme si rozpustili cukr. Necháme 24h louhovat. Potom přecedíme přes plátno do hrnce, přisypeme kyselinu citrónovou a zahříváme na mírném plamenu, až se kyselina citrónová zcela rozpustí. Povaříme cca 5 minut a slijeme do sklenice. Takto připravený sirup necháme vychladnout a skladujeme v lednici, kde vám přes zimu určitě vydrží.

Postup na sirup za studena ☺

Do sklenice postupně vkládáme lístky šalvěje - cukr – lístky šalvěje - cukr a každou vrstvu stlačíme, aby to bylo pěkně napěchované. Poslední vrstvou ve sklenici je cukr. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na slunné místo, ideálně k oknu a necháme zrát cca 6 týdnů. Šťávu vymačkáme přes plátýnko, přilijeme 100–150 ml převařené vody a tímto je sirup hotový. Uchovávejte v lednici.

  • Pokud potřebujete vědět kolik šalvějových lístků a kolik cukru, tak jak se říká v pohádce Byl jednou jeden král – PŘÍMĚŘENĚ ☺
  • Hrst šalvěje – hrst cukru ( cukr můžete dát krystal nebo třtinový ) a vše se odvíjí jak velkou sklenici budete mít, podle toho volte množství ingrediencí.

  • P.S. Návod jsem napsala na menší množství, protože se šalvěj nesmí pít ve velkém.
  • P.P.S.Tento sirup není pro těhulky a děti do 3 let věku :-)

Více článků a receptů najdete také na moji facebookové stránce. facebook stránka