Levandulové mýdlo

Domácí je domácí :-)

Budete potřebovat:

  • 341g destilované vody
  • 117g hydroxidu sodného
  • 0,5l olivového oleje
  • 283g kokosového oleje ( Purity Vison )
  • 170g palmového oleje
  • 0,5g extraktu z grepových jader – přírodní konzervant
  • 10ml levandulové silice
  • 5g fialové barvy ( koupíte přímo na přípravu mýdel )
  • 2x formu na mýdlo
  • 1x zavařovací sklenici na směs hydroxidu sodného s destilovanou vodou
  • 1x hlubokou mísu na samotné míchání mýdla
  • 2x vařecha pokud možno dlouhá
  • 1x teploměr
  • malá miska a čajová lžička ( na extrakt z grepových jader )

Já osobně používám staré dortové formy po babičce a po té mýdlo nakrájím. Takže nemusíte kupovat speciální formu přímo na výrobu mýdla ☺

Postup:

1) Práce s Hydroxidem Sodným

Tady při tomto postupu buďte prosím maximálně opatrní a pokud možno, celou tuto alchymii dělejte sami, bez asistence dětí, zvířat. Mějte raději triko s dlouhým rukávem, rukavice a ochranné brýle. Pokud možno, pracujte na otevřeném prostranství, třeba na zahradě, balkóně a nebo, alespoň u otevřeného okna. Do zavařovací sklenice nalijte destilovanou vodu a po té za stálého míchaní nasypte pomalu hydroxid sodný. Nikdy NE naopak! Reakcí vznikne štiplavá pára, takže pokud možno nestůjte přímo nad sklenicí, abyste to nevdechovali, když směs budete míchat. Touto chemickou reakcí vznikne teplota přes 90 stupňů a vy ji musíte nechat zchladnout na bezbečném místě na teplotu 27 stupňů. Takže někde, kde se sklenice nepřevrhne a kde na ni nedostanou děti, zvířata ap. Nezapomínejte, že hydroxid sodný je nebezpečná chemikálie a pokud vám potřísni oblečení může ho poškodit. Při kontaktu s kůží, může lehce zčervenat, takže buďte opatrní.

2) Míchání olejů

Zatím co směs hydroxidu sodného s destilovanou vodou chladnou, připravte si ostatní oleje. Do mísy nalíjte olivový olej, kokosový olej a palmový tuk. Já toto všechno dělám na mírném ohni v hrnci na vodní lázni. Po rozpuštění všech tuků – odeberte 2x polévkové lžíce oleje do mističky a rozpusťte v něm extrakt z grepových jader. Rozpuštěné tuky odeberte ze sporáku a nechte směs vychladnout na 30 – 35 stupňů, po té vmíchejte rozpuštěný extrakt z grepových jader a zamíchejte. Přidejte levandulovou silici a fialovou barvu a opět pořádně zamíchejte. Takto připravenou směs nechejte taktéž zchladnout na 27 stupňů.

3) Spojení směsí

Pokud naměříte u obou směsí 27 stupňů, začněte pomalu vmíchávat směs hydroxidu sodného s destilovanou vodou do olejů a pořádně míchejte. Jakmile je směs hustá můžete nalít do formy. Formu s mýdlem dejte do tepla ztuhnout. Já nechávám mýdlo ve formě týden. Po týdnu mýdlo vyklopím a nakrájím. Po té nechám měsíc schnout na pečícím papíru na skříni. Během schnutí po 14 dnech obracím.

V některých návodech, se uvádí, že můžete vyklopit již po 24h – 36h – mám vyzkoušeno, že je mýdlo sice ztuhlé “na oko”, ale po vyklopení hřbety nebo malá část zůstane ve formě a mýdlo nevypadá pěkně, ale po týdnu to jde samo ☺

Po měsíci jsou mýdla hotová. Pokud se vám na mýdle během zrání udělá šedivý prášek ( mně se to ještě nestalo ), tak ho odřežte. Uhličitan sodný vzniká reakcí hydroxidu sodného a vzduchu.

Řeknu vám je to alchymie, ale stojí to za to ☺

Více článků a receptů najdete také na moji facebookové stránce. facebook stránka