Domácí mátový sirup

Budete potřebovat:

  • 50 ks čerstvých mátových lístků
  • 1 kg cukru krystal ( může být i třtinový cukr )
  • 2l převařené vychladlé vody
  • 1 polévková lžíce kyseliny citrónové

Postup:

Lístky čerstvé máty namočíme do zchladlé převařené vody a necháme 48h louhovat. Poté slijeme do hrnce, přisypeme cukr a kyselinu citrónovou. Mátový sirup zahříváme na mírném plamenu, až se cukr a kyselina citrónová zcela rozpustí. Povaříme cca 5 minut a slijeme do sklenic. Sirup necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

P.S. Některé recepty uvádí méně lístků a louhovat i se stonkama, což samozřejmě můžete, ale já dávám pouze 50 ks a jen lístků, protože mám ráda silné sirupy a oddělit lístky od stonků je to nejmenší. Věřte, že vám sirup tu péči v podzimním čase v dobrém vrátí :-)

Mátový sirup je výborný na trávení, uklidnění žaludku ap :-)

Více článků a receptů najdete také na moji facebookové stránce. facebook stránka