Domácí mateřídouškový sirup

Mateřídouška úžasná bylinka, která příjemně uklidňuje a sirup z ní je pro nás pro ženy naprostá nezbytnost, hlavně při nespavosti, bolestech hlavy a nervozitě. ☺

Budete potřebovat:

  • 50g natě mateřídoušky
  • 200g cukru krystal
  • vymačkaná šťáva z jednoho citrónu
  • 250ml vody
  • cca 1 kávová lžička kyseliny citrónové

Nať mateřídoušky nakrájíme na 1-2cm kousky a namočíme do převařené horké vody, ve které jsme si rozpustili cukr a vymačkali citrónovou šťávu. Necháme 24h louhovat. Potom přecedíme přes plátno do hrnce, přisypeme kyselinu citrónovou a zahříváme na mírném plamenu, až se kyselina citrónová zcela rozpustí. Povaříme cca 5 minut a slijeme do sklenice. Takto připravený sirup necháme vychladnout. Skladujeme v chladnu, můžeme i v lednici.

Postup na sirup za studena ☺

Do sklenice postupně vkládáme nať mateřídoušky - cukr – nať mateřídoušky - cukr a každou vrstvu stlačíme, aby to bylo pěkně napěchované. Poslední vrstvou ve sklenici je cukr. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na slunné místo – ideálně k oknu a necháme zrát cca 6 týdnů. Šťávu vymačkáme přes plátýnko, přilijeme 100–150 ml převařené vody a tímto je sirup hotový. Uchovávejte v lednici.

Pokud potřebujete vědět kolik mateřídouškové natě a kolik cukru, tak jak se říká v pohádce Byl jednou jeden král – PŘÍMĚŘENĚ ☺ Hrst mateřídoušky – hrst cukru ( cukr můžete dát krystal nebo třtinový ) a vše se odvíjí jak velkou sklenici budete mít, podle toho volte množství ingrediencí.

P.S. Jedna polévková lžička půl hodinky před spaním a usnete jak medvídek ☺

Více článků najdete také na moji facebookové stránce. facebook stránka